Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Φωτεινό παράδειγμα οι δικαστές της Ηλείας

Με Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηλείας  διατυπώνεται μια πολύ σημαντική δικαστική απόφαση που αφορά την ελευθερία άποψης των διαχειριστών blogs. Η απόφαση 64/2010 διατυπώνει την άποψη ότι:

«Έγκλημα δια του Τύπου δεν συντελείται στην περίπτωση των ιστολογίων» και αθώωσε τον Δημοσιογράφο Μάκη Νοδάρο από κατηγορία που είχε διατυπωθεί από πρώην αντιδήμαρχο Ζαχάρως.


«Το ιστολόγιο είναι μια τεχνική εφαρμογή στον παγκόσμιο ιστό και ειδικότερα μια ιστοσελίδα εν είδει προσωπικού ημερολογίου, ο κάτοχος-διαχειριστής του οποίου (blogger) καταγράφει και ανακοινώνει τις απόψεις του για διάφορα ζητήματα που αυτός επιλέγει. Είναι δημοσίως προσιτό θεωρητικά σε όλους τους χρήστες του Διαδικτύου, οι οποίοι ανταποκρινόμενοι στα ερεθίσματα που λαμβάνουν από την ανάγνωση των απόψεων του κατόχου-διαχειριστή του ιστολογίου, δύνανται να απαντήσουν στις απόψεις του γράφοντος και ανακοινώνοντας στο ίδιο ιστολόγιο τα δικά τους σχόλια, τα οποία είναι επίσης αναγνώσιμα. 

Ο κάτοχος-διαχειριστής έχει την τελική δυνατότητα με τη χρήση στοιχείων πρόσβασης να επιλέγει τους αναγνώστες του ιστολογίου του και ακόμη να αποφασίζει αυτός αν και ποιοι από τους αναγνώστες επιτρέπεται να ανακοινώσουν τα δικά τους σχόλια σε αυτό». 

«Επομένως, το ιστολόγιο είναι ένα διαδραστικό μέσο επικοινωνίας αόριστου αριθμού προσώπων και στο σημείο αυτό διαφέρει από τις ιστοσελίδες που διατηρούν τα μέσα ενημέρωσης στο Διαδίκτυο, διότι η διαμόρφωση του περιεχομένου του δεν αποφασίζεται μόνο από τον κύριο και τους δημοσιογράφους του μέσου ενημέρωσης αλλά από τους χρήστες του Διαδικτύου, οι οποίοι είναι αναγνώστες του ιστολογίου». 

 «Ελλείψει νομοθετικής ρύθμισης και νομολογιακής επίλυσης του υπό έρευνα ζητήματος, η αντιμετώπιση του αναφυέντος κενού νόμου επιτυγχάνεται με αναλογική εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας, τόσο σε επίπεδο ουσιαστικού όσο και σε επίπεδο δικονομικού ελέγχου». 

«Στο ιστολόγιο δεν υπάρχει η συνήθης ιεραρχική δομή οργάνωσης που απαντάται στα παραδοσιακά έντυπα, δηλαδή δεν υπάρχει ιδιοκτήτης, εκδότης, διευθυντής, συντάκτης, ούτε απαντώνται τα αντίστοιχα πρόσωπα που προβλέπει ο Νόμος 1178/1981 για τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς».

Να ελπίζουμε ότι δεν θα «καταργηθεί» η απόφαση από «μεγάλες δυνάμεις», ανώτερα δικαστήρια ή Νομοθετική ρύθμιση, αφού προσωπικά πιστεύω ότι η χρήση του διαδικτύου από όποιον επιθυμεί να διατυπώνει ελεύθερα και δημόσια την γνώμη και την κρίση του είναι μια τεράστια κατάκτηση για την βαριά καταπιεσμένη ανθρώπινη ελευθερία.

( (η είδηση και τα στοιχεία, από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 02/11/2011/…τελευταίο φύλλο;;; να ελπίζουμε όχι!))

πηγη 

.

Επισκέπτες

Random Posts

Loading...

ΑΠΕΡΓΙΕΣ

RSS FEEDS

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

  © The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Επιστροφή στην Αρχή