υπηρεσία των «δανείων δυνάμεων» του Παπανδρέου
για να συμπληρωθεί η εφιαλτική εικόνα. Μια από τις σφραγίδες που έπεσε βαριά στο συμβόλαιο θανάτου της Ελλάδας που εκτελούν οι υπηρέτες των «δανείων δυνάμεων» φέρει την υπογραφή του κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Είναι πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός μιας μικρής χώρας που ονομάζεται Λουξεμβρούργο. Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Focus (αυτό που είχε σε εξώφυλλο την Αφροδίτη της Μήλου να υψώνει το μεσαίο δάχτυλο του δεξιού της χεριού) είπε απροκάλυπτα: «η εθνική κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί σημαντικά». Σοβαρή αντίδραση από την άνευ όρων παραδομένη κυβέρνηση της Αθήνας δεν υπήρξε. Ούτε θα ήταν σωστό άλλωστε. Της δήλωσης του Γιούνκερ προηγήθηκαν ανάλογες, χειρότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου καθώς και πρόσκληση(!) στις «δάνειες δυνάμεις» να μας ενισχύσουν με… ανθρώπινο δυναμικό. Δηλαδή, ζητήσαμε γκαουλάιτερ και λάβαμε.
Η κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας των Ελλήνων είναι συχνή επωδός στις ομιλίες, τις συνεντεύξεις και τις δηλώσεις του γιου του Ανδρέα Παπανδρέου. Μια πρώτη γεύση, πήραν οι υπουργοί της κυβέρνησής του όταν τους μίλησε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στη Βουλή στις 9 Δεκεμβρίου 2009. Τότε, είχε θυμηθεί τον Αττίλα και την κυπριακή τραγωδία: «Το δημοσιονομικό αδιέξοδο της χώρας απειλεί την εθνική μας κυριαρχία, για πρώτη φορά από το 1974. [...] Κερδίσαμε ήδη αυτές τις μέρες πολλές δύσκολες μάχες. Θέλω όμως να είμαι ειλικρινής, όσο και ξεκάθαρος, ότι είμαστε αποφασισμένοι και τώρα να κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, για να ελέγξουμε το τεράστιο έλλειμμα, να επαναφέρουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα, να προωθήσουμε την ανάπτυξη παντού, ώστε να ορθοποδήσει η χώρα. Μόνον έτσι η Ελλάδα δεν θα κινδυνεύσει να χάσει κυριαρχικά της δικαιώματα».
Η πικρή αλήθεια είναι πως ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γιούνκερ ανταποκρίθηκε στην έκκληση του πρωθυπουργού της Ελλάδας να «ψαλιδιστεί» η εθνική κυριαρχία των Ελλήνων μέσω της προσφοράς ξένων ως «ανθρώπινο δυναμικό» που θα χρειαστεί για να γίνουν οι αλλαγές και οι… μεταρρυθμίσεις στην πατρίδα μας. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν τους στο Λουξεμβούργο στις 3 Ιουνίου 2011 και ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε: «Επεσήμανα επίσης στο Ζαν Κλοντ το γεγονός ότι, ένα από τα μείζονα ζητήματα, με τα οποία βρεθήκαμε αντιμέτωποι κατά την εφαρμογή του προγράμματός μας, αφορούσε στη δυνατότητα υλοποίησης τέτοιων βαθέων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων από τις δημόσιες υπηρεσίες μας. [...] Χαίρομαι ιδιαίτερα, καθώς για την επίτευξη των ανωτέρω υπάρχει εκπεφρασμένη διάθεση προσφοράς ουσιαστικής βοήθειας και συνδρομής, διαθέτοντας προς την Ελλάδα τους απαιτούμενους ανθρώπινους πόρους, την τεχνική γνώση, τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη, στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος. Θεωρώ ότι αυτό θα προσφέρει μια ώθηση και θα αποτελέσει εχέγγυο της εφαρμογής του προγράμματος, αλλάζοντας πραγματικά την Ελλάδα και μετατρέποντας την κρίση αυτή σε ευκαιρία για τον Ελληνικό λαό και την Ευρώπη».
Έμποροι των (άλλων) εθνών
Τα αποτελέσματα των εκκλήσεων Παπανδρέου τα βιώνουμε άπαντες. Όπως επισήμανε χθες η «δημοκρατία», στο περιβόητο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψήφισαν οι 155 και δήλωσαν «παρών» οι πέντε βουλευτές του κόμματος της κ. Μπακογιάννη, η ξενοκρατία επισημοποιείται και στην εκποίηση του δημόσιου πλούτου.
Στην 11η παράγραφο του άρθρου 3 του μεσοπρόθεσμου ορίζεται ότι στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΕ που θα βγάλει στο σφυρί το βιος των Ελλήνων θα «παρίστανται δύο (2) εκπρόσωποι που προτείνονται από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι εκπρόσωποι ενημερώνονται πλήρως επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και μπορούν να ζητούν εγγράφως, από το Διοικητικό Συμβούλιο, περαιτέρω πληροφορίες επί θεμάτων που αφορούν τη λειτουργία του Ταμείου, το οποίο υποχρεούται να τις παρέχει χωρίς υπαίτια καθυστέρηση».
Ταυτόχρονα το «Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων», που ιδρύεται στα πλαίσια της λειτουργίας της προαναφερθείσας ΑΕ, θα είναι επταμελές. Ο νόμος προβλέπει ότι «τρία (3) από τα επτά (7) μέλη θα υποδεικνύονται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου για τοποθέτηση από τους εκπροσώπους που προβλέπονται στην παράγραφο 11 του άρθρου 3». Δίχως τη σύμφωνη γνώμη του «Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων», κατ’ ουσίαν των ξένων τοποτηρητών, δεν θα μπορεί να προχωρήσει τίποτα στο «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου».