
Ενα περιζήτητο εύρημα, που θα προσθέσει σχεδόν χίλια χρόνια στην Ελληνική Ιστορία, ίσως έρθει στο φως χάρη σε ένα υπερσύγχρονο σόναρ που θα ακτινογραφήσει σημαντικά σημεία της Θήβας!
Το ίδρυμα Packard που εκπονεί το επιχειρησιακό, τετραετές σχέδιο της πόλης θα αναζητήσει τα ίχνη της θρυλικής πυραμίδας στο λόφο του Αμφείου, η οποία σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Θεόδωρο Σπυρόπουλο είναι προγενέστερη των αιγυπτιακών!
Η υπερσύγχρονη συσκευή, που αναμένεται να φτάσει στη Θήβα ώς το τέλος Φεβρουαρίου, θα ανιχνεύσει και θα καταγράψει τυχόν κτίσματα ή διαμορφωμένα στερεά αντικείμενα σε βάθος μέχρι και 300 μέτρων, ώστε να δώσει μια εικόνα για το τι υπήρχε κάποτε στο σημείο όπου έχει χτιστεί η σύγχρονη Θήβα. Μάλιστα, η εταιρεία έχει ήδη εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες για τον έλεγχο του εδάφους.
Ο τύμβος βρίσκεται στο τέλος της Καδμείας, της ακρόπολης της αρχαίας Θήβας, που βρίσκεται πίσω ακριβώς από το σημερινό Αρχαιολογικό Μουσείο και θεωρείται η μεγαλύτερη ανεξερεύνητη μυκηναϊκή ακρόπολη σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Η ιδέα για μια μεγάλη και μακροχρόνια ανασκαφή ανήκει στον David W. Packard, ιδρυτή του ομώνυμου Ιδρύματος Ανθρωπιστικών και Κλασικών Μελετών Packard.
Η προοπτική μιας μεγάλης σε έκταση ανασκαφής άρχισε να διαγράφεται στον ορίζοντα τον Αύγουστο του 1997, όταν ο εκπρόσωπος του ιδρύματος Jοhn Camp έστειλε επιστολή στον έφορο της Θήβας Βασίλη Αραβαντινό προτείνοντας κοινή επιχείρηση μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, με κεφάλαια που θα διέθετε το Packard.
Ακολούθησε μία άγονη 12ετία, κατά τη διάρκεια της οποίας το ίδρυμα και οι εκπρόσωποί του προσπαθούσαν μάταια να εξασφαλίσουν τη συναίνεση των κατά καιρούς υπουργών Πολιτισμού (από το υπουργείο όλα αυτά τα χρόνια πέρασαν οι Ελισάβετ Παπααζώη, Θεόδωρος Πάγκαλος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Πέτρος Τατούλης, Γιώργος Βουλγαράκης και Μιχάλης Λιάπης). Οι προγραμματισμένες συναντήσεις διαρκώς αναβάλλονταν και οι επιστολές δεν πήραν απάντηση ποτέ!
Τώρα, φαίνεται πως κάτι κινείται για να γίνει επιτέλους η ανασκαφή που και ο λαός της Θήβας επιθυμεί. Οπως αποκαλύπτει η «Thiva-press», ο Jοhn Camp ανακοίνωσε στον δήμαρχο Θηβαίων Νίκο Σβίγγο την επικείμενη έλευση του σόναρ.
«Οι τάφοι των βασιλέων εκείνων των χρόνων χτίζονταν κάτω από μια τεχνική και δεν αποκλείεται αυτή η τεχνική να είναι προγενέστερη των αιγυπτιακών!» φέρεται να είπε.
Χίλια χρόνια επιπλέον στην ελληνική ιστορία
Η σύγχρονη Θήβα είναι χτισμένη πάνω στη μυκηναϊκή ακρόπολη, την Καδμεία, με τα κυκλώπεια τείχη, ενώ το ανάκτορο ήταν χτισμένο όπως τα μινωικά. Η οικοδόμηση νέων κατοικιών στα θεμέλια των αρχαίων αποτέλεσε σοβαρό εμπόδιο στην αρχαιολογική έρευνα ώς το 1963, οπότε άρχισε να ελέγχεται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Αλλά και η διάνοιξη της παλιάς εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, η ανέγερση ενός σταθμού της ΔΕΗ και η δημιουργία ενός... παιδικού σταθμού έχουν αλλοιώσει τον λόφο. Μόνο σε ένα συγκεκριμένο σημείο αποκαλύπτεται η βαθμιδωτή διάταξη της πυραμοειδούς κατασκευής, που αποτελείται από τρία επίπεδα.
Οι ανασκαφές του αρχαιολόγου Θεόδωρου Σπυρόπουλου αποκάλυψαν, πριν από τριάντα χρόνια, τον κοινό τάφο των βασιλέων αδελφών Ζήθου και Αμφείωνος που ίδρυσαν μαζί με τον Κάδμο τη Θήβα. Βρίσκεται στην κορυφή αυτού που ο αρχαιολόγος πιστεύει -όπως και το ίδρυμα Packard- ότι είναι η βαθμιδωτή πυραμίδα και μέσα βρέθηκαν μικρά μεταλλικά ευρήματα αιγυπτιακής τεχνοτροπίας!
Σκάβοντας με την ομάδα του από το κέντρο του τύμβου, βρήκε ένα πηγάδι βάθους είκοσι μέτρων και ανακάλυψε ότι ο λόφος του Αμφείου ήταν κομμένος δεξιά και αριστερά συμμετρικά σε καταπληκτικές γαλαρίες, ύψος 5 μ. και πλάτους 1,5 μ., με καμαρωτές οροφές, κόχες και σκάλες! Εξωτερικά, ο λόφος έχει λαξεύσεις και τεχνητή επέμβαση σε μορφή πυραμίδας με κανονικές βαθμίδες. Ενώ ο τύμβος έχει ύψος 2,20 μ., η πρώτη βαθμίδα του λόφου είναι 4,40 μ., η επόμενη είναι 8,80 μ. και η τελευταία περίπου 17 μ.
Σκοπός του Θεόδωρου Σπυρόπουλου ήταν να ρίξει ένα μικρό χωμάτινο χώρισμα που υπήρχε, ώστε να βγουν στο δρόμο και να συνεχίσουν ευκολότερα την έρευνα. Ομως, ξαφνικά διατάχτηκε η μετάθεσή του, το πηγάδι σφραγίστηκε με...τσιμέντο και το εύρημα... παραδόθηκε στη λήθη!
Η ανακάλυψη της πυραμίδας, σύμφωνα με τον αρχαιολόγο, θα καταρρίψει το μύθο ότι ο πολιτισμός στην Ελλάδα αρχίζει το 1600 π.Χ., με την εισβολή Ινδοευρωπαίων στην Ελλάδα και τη Μυκηναϊκή εποχή και θα αποδείξει ότι υπήρξε τεράστια πολιτισμική ανάπτυξη από το 2.500 π.Χ. μέχρι το 1750 π.Χ., που επηρέασε όλη τη μεσογειακή ζώνη και έκανε την Αίγυπτο να ακολουθεί την Ελλάδα στη δημιουργία πυραμίδων!
ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ
πηγη